امروز چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳
اقتصاد خوبشبکه خبری اقتصاد خوب

کارزار پوتین علیه تحریم‌ها

همزمان با تلاش غرب برای بیرون راندن روسیه از بازارهای جهانی، مسکو در حال بررسی است که تا چه زمانی مواد خام کشور می‌تواند منبع درآمد و ثبات حکومت باشد.
کد خبر: 9068
زمان انتشار: ۲ دی ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۲ بعد از ظهر -
678 بازدید

اقتصاد خوب: ماه گذشته، بورس فلزات لندن (LME) به دلیل همراهی نکردن با تحریم فلزات روسیه، توجه همه را جلب کرد. با پیش‌بینی ادامه سوددهی قوی فلزات روسیه در سال ۲۰۲۳، LME تصمیم گرفت با وجود منع اتحادیه اروپا بر واردات فولاد نیمه‌ساخت روسیه، این ممنوعیت را اعمال نکند.

در اواخر سپتامبر، ۹ شرکت اروپایی حوزه فولاد در نامه‌ای به کمیسیون اروپا، با توجه به نبود جایگزینی برای روسیه، درباره عواقب ممنوعیت واردات هشدار دادند. اگرچه اتحادیه اروپا به دنبال وضع ممنوعیت واردات است، اما بعید به نظر می‌رسد که دوام داشته باشد، زیرا صنایع اروپا در اواخر اکتبر، یعنی زمانی که واشنگتن ممنوعیت‌های جدیدی علیه آلومینیوم روسیه را مطرح کرد، بار دیگر مخالفت خود را نشان داد. به عبارت دیگر، زمانی که اتحادیه اروپا برای به حداقل رساندن واردات از روسیه اقدام کرد، آمریکا نتوانست پای به پای آن بیاید، زیرا شرکت‌های صنعتی اروپا نگران تأثیر آن بر اتحادیه اروپا بودند.

به نوشته، نشنال اینترست، نبود همراهی در حوزه گاز طبیعی، نتیجه عکس داشت. به قصد پیش‌بردن سیاست تغییرات اقلیمی و قطع نیاز از گاز روسیه، دولت بایدن در قانون برنامه کاهش تورم، چندین بند برای تشویق به خرید محصولات آمریکایی گنجاند که باعث رنجش اروپایی‌ها شد. برنامه کاهش تورم به شرکت‌هایی که با استفاده از فولاد آمریکایی در خاک ایالات متحده، توربین‌های بادی نصب کنند، معافیت مالیاتی اعطا می‌کند. کارکرد این مشوق‌ها کاهش خرید کسب‌وکارها از چین و ضربه به جنگ‌افروزی روسیه بود. از ماه فوریه، مسکو قیمت مواد خامی مثل نیکل و وانادیم را به شکل سرسام‌آوری افزایش داد. این دو فلز خام، نقش مهمی در تولید فولاد دارند و کشورها بر واردات آن‌ها از روسیه وابسته‌اند. برنامه کاهش تورم، شرکت‌ها را تشویق می‌کند تا از مواد خام روسیه پرهیز کرده و مواد آمریکایی بخرند؛ در میان، اروپایی‌ها ابراز نارضایتی کردند.

امانوئل مکرون – رئیس‌جمهور فرانسه – در دیدار اخیرش از کاخ سفید بر این نارضایتی تأکید کرد. حتی بعد از کنایه‌های تند کاخ الیزه به آمریکا، مکرون واشنگتن را به ایجاد شکاف در غرب متهم کرد. موفقیت رئیس‌جمهور فرانسه در تغییر نظر آمریکایی‌ها هنوز مشخص نیست؛ زیرا بعد از دیدار و گفت‌وگوها، به غیر از ایجاد کارگروه تجارت آتلانتیک، تغییرات اساسی کمی حاصل شد.

با این وجود، نبرد بر سر منابع طبیعی، پیچیده‌تر از نبود انسجام صرف بین آمریکا و اروپا است. اتحادیه اروپا به خاطر بحران انرژی، به شکل فزاینده‌ای، با اختلاف بین اعضا مواجه هست. تمام این‌ها به نفع کرملین تمام می‌شود. محور آلمان – فرانسه که زمانی به عنوان منبع ثبات دیده می‌شد، اکنون در ضعیف‌ترین حالتش در دهه‌های اخیر قرار دارد.

پس از ملاقات و گفت‌وگوی ماه اکتبر، اولاف شولز – صدر اعظم آلمان – با نخست‌وزیر اسپانیا در مورد ساخت یک خط لوله گازی جدید در منطقه پیرنه، فرانسه به طور جدی با این پروژه به خاطر هزینه بالا و نقض استانداردهای زیست‌محیطی اروپا، مخالفت کرد. بعد از آن، دیدار مهم کابینه دولت فرانسه و آلمان، به خاطر اختلاف بر سر سیاست‌های انرژی که ظاهراً به پروژه خط لوله مربوط بود، لغو شد. حتی مکرون در نشست شورای اروپا از آلمان به خاطر حمایت‌نکردن از وضع سقف قیمت گاز به منظور مهار تورم، انتقاد کرد.

در همین حال، کرملین همچنان به حفظ کنترلش بر منابع کلیدی ادامه می‌دهد تا به اختلاف بین کشورهای اروپایی که قبلاً هم‌صدا بودند، دامن بزند. اوکراین که سومین وارد‌کننده بزرگ فولاد اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۹ را به خود اختصاص داد، نزدیک‌ترین هدف است. تسخیر کارخانه‌های فولاد اوکراین توسط روسیه و بمباران زیرساخت‌های آن از زمان آغاز جنگ، به کاهش شدید واردات فولاد اوکراین در فاصله ژانویه تا ژوئن سال ۲۰۲۲ منجر شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۶۲ درصد کاهش داشت. همچنین روسیه فولاد را با تخفیف به کشورهای ترکیه، چین و تایوان می‌فروشد.

اگر این استراتژی آشنا به نظر می‌رسد، به این دلیل است که رویکرد مسکو در بخش انرژی نیز، به ویژه در فروش ارزان‌قیمت آن به هند و چین، همین‌گونه است. البته نباید سیاست‌گذاران غربی، جایگزین‌های کوتاه‌مدت واردات از روسیه را به‌عنوان درمان قطعی رنج حاصل از جنگ اوکراین قلمداد کنند.

نگرانی اصلی غرب باید توافق اخیر چین و روسیه برای حذف دلار از مبادلات و ایجاد حبابی مالی برای در امان بودن از تحریم‌های غرب باشد. تفکر غالب کشورهای غربی، کوچک‌شمردن تلاش‌های روسیه برای تأمین مالی رژیم تا ماه آینده است؛ آن‌ها باور دارند که این اقدامات دوام نخواهد داشت. مشکل این طرز تفکر، این است که روسیه هیچ قصدی مبنی بر بازگشت به مشارکت در بازار جهانی به مرکزیت آمریکا ندارد. زیرا روسیه باور دارد که آینده در دستان چین است.

پوتین در ابتدای سال از شرکت‌های اروپایی خواست که هزینه نفت و گاز روسیه را به روبل یا طلا پرداخت کنند. او همچنین به شرکت‌های حوزه انرژی چین فشار آورد تا گاز را با روبل یا یوان بخرند. حساب‌های پس‌انداز بانکی به یوان، توسط بانک‌های روسیه آغاز شده است. بعد از شروع جنگ اوکراین، قیمت روبل با افزایش بی‌سابقه‌ای روبرو شد؛ به همین دلیل، روسیه تصمیم گرفت با خرید ارزهای خارجی، به واحد پولی خود ثبات دهد. در گذشته، به خاطر غلبه دلار و یورو در تجارت جهانی، روسیه به دنبال خرید این دو می‌رفت، اما اکنون وضعیت فرق دارد.

در ماه سپتامبر، وزیر دارایی روسیه، آنتون سیلوانوف در مصاحبه‌ای گفت: خرید ارز کشورهای غیردوست، مانند دلار و یورو، اکنون کاملاً منتفی است. برای ما این ارزها مسموم‌اند.

او در پاسخ به این پرسش که اگر روسیه به دنبال حذف دلار و یورو از سیستم خود است، پس چرا هنوز در خارج از کشور، دارایی‌های دلاری و یورویی دارد؟ تأکید کرد: روسیه هنوز در فرآیند کنارگذاشتن این دو واحد پولی است. تنها راه پیش‌روی روسیه، استفاده از روبل یا واردات کالاهایی است که برایمان ارزش دارد.

وی درباره مبادلات کالا به کالا، توضیح داد: اگرچه روسیه لزوماً به دنبال این نوع معاملات نیست؛ اما اگر شرکت‌ها بخواهند این‌گونه تبادل کنند، ما دخالتی نخواهیم کرد.

این مسأله به ماجرایی منتهی می‌شود که در نگاه اول بی‌اهمیت به نظر می‌رسد؛ اما مهم است.

نوشته شده توسط:

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *